Книжкові тренди: чим живуть читачі?

Книжкові тренди 2019 2018 2017 2016

Теорія маркетингу стверджує, що головне у просуванні – мати гарний продукт. Бо якщо ваш продукт нікому не потрібний, то жодне просування тут не допоможе. Але як зрозуміти, на що буде попит у читача? Можна прислухатися до власної інтуїції. Можна «забити» і писати те, чого хочеться. А можна слідкувати за трендами!

В цій статті ми пропонуємо вам огляд книжкових трендів в Україні та світі за 2016, 2017 та прогнози на 2018. А наприкінці ми спробуємо зазирнути у 2019. Адже щоб написати книжку під попит 2019-го, варто починати писати вже зараз 😉

Україна

Почнемо, авжеж, з рідного літературного ринку. В останні роки книжковий ринок України помітно змінився: з’явилося багато нових видавництв, на полицях вже майже тісно від перекладів українською світової літератури, а російську книжку, якщо потрібна, треба досить довго шукати – і дорожче за неї платити. Авжеж, це лише початок шляху, і нам точно є, куди рости, але – у нас вже є свої, особливі тренди, які ми не ділимо з жодним з сусідів.

2016

В 2016 році, на думку фахівців, почався розквіт незалежних видавництв. Стало значно більше незвичної літератури, арт-книжок. NV.ua у спільному проекті з Yakaboo у 2016 році також прогнозували спад цікавості до нон-фікшену через зростання обсягів подібних текстів в Інтернеті у вільному доступі. Але, як бачимо, перевірена і зібрана авторитетним джерелом інформація тут одержала перемогу над мережевим хаосом. Ще одним з помітних трендів було не лише збільшення кількості, але й підвищення якості дитячих книжок, зростання популярності віммельбухів.

Щодо художньої літератури, однією з головних залишалася тема війни, зокрема у форматі збірок новел різних авторів. Зростала цікавість до навколоісторичних книжок, формулювався запит суспільства на історії, які здатні розказати нам, хто ми є.

2017

У 2017 році продовжився тренд історичності, але також і попит на псевдоісторичні книги. Останнє значною мірою є наслідуванням світового тренду на копіювання сеттінгу Ігор Престолів. Історичність як тренд, знову ж таки, це не наукові праці з історії (а жаль), а масова навколоісторична література. Певний період тут може виступати лише тлом для подій – детективних, любовних, трагічних тощо. А може і бути рушієм сюжету, якщо останній зав’язано на законах моралі або юридичних законах, що були дійсними на той час – це якщо автор вкладає трохи більше праці у текст.

До цього ж тренду можемо віднести і напрям альтернативної історії – «Що було б, якби…». Найчастіше це питання ставлять у зв’язку з подіями Другої Світової, але насправді воно не повинно обмежуватися лише цим відрізком часу.

Софія Філоненко, професорка Бердянського державного педагогічного університету і дослідниця української масової літератури, під час свого виступу на Книжковому Арсеналі-2018, також зазначала серед трендів 2017 року зростання популярності детективів, містики та жахів, теми національного спротиву, ролі жінки в історії, теми науки та біоетики, а також тем лгбт.

Щодо детективів, в тренді майже всі напрями. Сучасні, історичні, містичні, шпигунські – тільки б була загадка та її неймовірне вирішення. Історичні та містичні, до речі, влучатимуть одразу в дві категорії читачів.

Тренд на науку повертає популярність до наукової фантастики (дякувати Маску за попит), а також пропонує ставити питання біоетики, трансгуманізму, ставлення до негуманістичних істот. Можна говорити про інакшість, про несприйняття суспільством істот, які відрізняються від загального «стандарту». Цікавою темою видається також і штучний інтелект, але вже не у формі класичного антропоморфного андройду, а, скоріше, у формі мережі, яка отримала свідомість (привіт, Скайнет!).

Містика, жахи, зомбі-трілери, історії про маніяків та інші лячні речі, здається, ніколи не втрачають популярності. Ескапізм, як він є – монстри дорослу людину лякають менше, ніж необхідність сплатити комуналку та сходити до дантиста.

Тема героїзму та національного спротиву – довгоочікуваний та дуже потрібний нам сьогодні тренд. Проявляється як у історичних романах, так і у фантастиці, містиці, шпигунських романах, детективах тощо.

Паралельно з ним – дослідження теми жінки у суспільстві в різні історичні періоди, зокрема – княгинь, королев та принцес українського походження, а також відомих письменниць. Чекаємо, поки в фокус потраплять і інші фахівчині.

І, нарешті, ще один дуже потрібний тренд – квір-ідентичність та лгбт-кохання. Люди бояться того, чого не розуміють, а страх, і більшості випадків, викликає пасивну або й активну агресію. Щоб не було страху, необхідно надати більше інформації, пояснити. Найкраще – у художній формі. І те, що у людей є цікавість до теми, дає надію на покращення ситуації.

Що стосується дитячої літератури, на думку Читомо, в 2017 році проявлялися наступні тренди. Зросла популярність довідників для дітей, науково-популярних видань, а також – біографій видатних особистостей. В художніх книжках розглядали теми краси, любові, старості, іншості, самотності і смерті, з’явилися дитячі книги, що пояснюють, що таке війна. Взагалі, дитячі книги стали більше говорити на складні, «дорослі» теми.

2018

Щодо трендів 2018 року, багато можемо сказати просто дивлячись на цьогорічний Арсенал. В тренді були теми фемінізму та ролі жінки у суспільстві та історії, тема майбутнього – як у соціальних аспектах, так і у площині тієї сучасності, яка все ще здається науковою фантастикою – космос, віртуальна реальність, роботи, штучний інтелект. В фокусі також права людини взагалі, зокрема – питання інклюзії. Про це можна і треба більше писати. Залишаються в тренді біографії та мемуари, цікавість до інших культур та книги, які допомагають зрозуміти, що таке людина і як цій людині жити – тобто психологічна та екзистенційна проза. Містика і жахи також продовжують набирати популярність.

Світ

Звернемося тепер до світових книжкових тенденцій. Багато з них співпадають з тими, що ми називали характерними для України, але деякі до нас ще не прийшли – тож це привід звернути на них особливу увагу.

2016

Девід Сомервіль, креативний директор та головний дизайнер TheAtlantic (один з найстарших та найбільш респектабельних літературних журналів США), у 2016 році пропонував авторам книжок звернути увагу на кінотренди того року, адже вони майже повністю співпадали за напрямами з книжковим попитом. Теми, які він перелічує, скоріше актуальні для США, ніж для світу, але ви можете прослідкувати тенденцію: він радить авторам-2016 писати про те, про що постійно говорять в новинах. Закони про зброю, ІГІЛ, проблеми ЛГБТ, питання легалізації маріхуани, проблеми трансгендерів, а також – Зоряні війни та Great British Baking Show (виявляється, це було досить важливо у англомовному інфопросторі у той рік). Тобто, Девід пропонує звертати письменицьку увагу на будь-які важливі новини та соціальні або культурні явища, які характеризують ваш час. Адже саме ці події впливають тут і зараз на ваших сучасників, на розвиток культури, науки і всього людства.

Також Девід радить скористатися трендом на адаптації та серіалізації. Цей тренд живий і зараз, скоріше за все, він буде актуальний ще декілька років точно. Адаптація – тобто взаємне проникнення сюжетів між різними формами. Фільми, зняті по іграм, книги, написані за фільмами, ігри, створені по коміксам або книгам тощо. Серіалізація – явище майже наркотичної залежності від певного фандома, коли глядач\читач сприймає персонажів вже як власних друзів, майже сім’ю, і не хоче з ними прощатися. Тут, до речі, у письменників є перевага. Якщо акторам може наскучити один і той самий персонаж, і вони можуть піти з серіалу (що завжди призводить до значного падіння рейтингів), то книжкові персонажі не мають такої сили. Їх можна примусити грати стільки томів, скільки вам буде цікаво написати 😉

Додатково до адаптації також йдуть ремейки, ремікси, розширення, використання вже існуючого «всесвіту» та інше переосмислення в стилі старої казки на новий лад. До речі, переробки казок теж досі в тренді. Крутий приклад переосмислення – роман «Pride and Prejudice and Zombies», що вийшов ще у 2009 році й отримав приголомшливу популярність. У 2016 році за романом було знято фільм (о, ось і ще одна адаптація!).

Щодо персонажів, Девід зауважує, що «білошкірий чоловік традиційної орієнтації» все рідше стає головним героєм. На центр історії виходять жінки, а також етнічні та інші меншини. Але, якщо говорити об’єктивно, цей тренд у нас поки що не простежується, та й у світі теж. Масова література поки що дозволяє меншинам брати участь в історіях лише у ролі кращого друга головного героя.

Серед тем Девід пропонує звернути увагу на утопії, які приходять на зміну антиутопіям, адже від останніх читачі і глядачі вже трохи втомилися. Люди налякані сучасним світом і шукають надію на краще у книжках – задача авторів показати, що така надія є, і ось як вона виглядає.

2017

З останньою думкою погоджується і самвидавча платформа «Pressbooks» – вже у матеріалі про тренди 2017 року за авторством Лоурен Вайс, засновниці Midnight Publishing та менеджера з видання у She Writes Press та SparkPress. Окрім утопій, в цій статті Лоурен говорить про збільшення цікавості авторів та видавців до категорії «young adult», а точніше – до «new adult». Це книги для читачів 18-24 років (іноді зазначають 18-30 років), які виросли серед технологій і не уявляють свого життя без них. Але не технологія є головною в їхніх історіях. Цю категорію читачів вже не цікавить викриття політичних інтриг та теорії заговору – вони хочуть дізнатися з книг, що таке «бути людиною». Їх приваблюють екзистенціальні питання, проблеми сприйняття себе – фізично, емоційно, духовно.

Якщо говорити про форми, в тренді – новели, антології та спільне авторство. Це частково можна пояснити з точки зору фінансової вигоди, а частково – зниженням можливості концентруватися на одній історії довший час. До речі, тут маємо цікаво зіткнення трендів: з одного боку, серіалізація і безкінечні історії, з іншого – попит на короткі тексти, які можна швидко прочитати. Те саме і у візуальних медіа: дивляться або серіали, або короткі відео на ютубі. Середина провисає.

Антології же цікавлять читачів тим, що можна купити одну книгу, а познайомитися з багатьма авторами. Менший ризик: хоча б хтось зі збірки точно має сподобатися, а з сольною книжкою незнайомого автора можна і помилитися. Також такі збірки зручніші для авторів: разом зібрати кошти на видання гарного тиражу значно легше. Схожа аргументація і щодо книг у співавторстві, але тут додається ще цікава деталь: якщо автори вже відомі публіці, то таку книгу купуватимуть фанати і одного, і другого письменника. Подвійні продажі!

Сеттінгі Лоурен теж пропонує брати просто з новин: Трамп і Путін, ІГІЛ, криза біженців, екологічні катастрофи, політика щодо виробництва харчових продуктів (наприклад, у нас можна написати про курячий армагедон на Вінничині), проблеми сприйняття суспільством ЛГБТ, питання використання маріхуани для лікування або полегшення стану у хворих на Альцгеймера, рак, епілепсію тощо, використання екстазі для лікування посттравматичного стресового розладу (а ви знали, що таке взагалі зараз обговорюється?) тощо.

Щодо форматів, видавчиня пропонує звернути увагу на аудіоверсії книжок, адже це найшвидше зростаючий сегмент ринку на сьогодні, більшою мірою – завдяки таким платформам, як амазонівська Audible або ACX. Плюс, зауважують автори, тепер, коли у людей є Amazon Echo та Google Home, вони можуть слухати книжки не лише в машині, але й заходячі додому. Якщо хтось, як і я, одразу йде це все гуглити, зауважу – це аудіоколонка-асистент, як Siri на гаджетах Apple. У нас ці колонки теж продаються, але не мають такої популярності, тож наш читач, якщо слухає книгу, то слухає в метро чи маршрутці просто зі смартфону. Але, що важливо – теж слухає.

2018

Про тренди 2018 року американська платформа самвидаву «BLURB» у своєму блозі говорить так: більше нон-фікшена (рано поховали!), різного та цікавого. В тренді – біографії, які розкривають актуальні теми (me too, проблеми меншин, культурні перевороти тощо), а також книги, що роз’яснюють сучасну політичну ситуацію та ситуацію у суспільстві і дають змогу орієнтуватися краще у цьому світі.

Що далі?

Давайте спробуємо спрогнозувати, які тренди залишаться з нами у 2019 році, які прийдуть, а які остаточно втратять силу? Скоріше за все, тренд на книги про іншість та про проблеми ЛГБТ в Україні (та й в світі) буде лише набирати сили, адже є потреба суспільства на розуміння цих категорій. Можливо, стане більше книжок, направлених на інклюзивність. Екзистенційні питання теж не полишать голови наших сучасників, адже покоління new adult звикло постійно питати себе, для чого вони існують і що мотивує їх робити те, що вони роблять. Питання толерантності та сенсу життя, скоріше за все, залишаться ключовими питаннями саме нашого покоління, і це, на нашу думку, є дуже красивим.

Книги про війну не залишать поличок в цьому році і, скоріше за все, ще декілька наступних років, адже навіть після того, як все закінчиться, люди потребуватимуть читати про це, щоб сприйняти реальність, закінчити її внутрішній аналіз. Книги про героїв лише починають свій шлях до популярності, тож за наступні два-три роки їх має з’явитися значно більше, зокрема – у вигляді коміксів, які вже цього року закріпилися на поличках книгарень. Містика продовжить викликати цікавість, можливо, зросте й популярність жахів. Але, як нам здається, все ж буде з’являтися більше книжок реалістичного характеру. Сучасний світ є настільки алогічним, хаотичним та заповненим інформацією, що можна нічого не додавати. Просто брати сеттінг з новин, як нам радять західні колеги.

Наукова фантастика має отримати ще більше прихильників у наступні роки, тож в цьому жанрі теж чекатимемо кількісного та якісного прориву. Також хочеться сказати про поезію, яку чомусь у подібних оглядах завжди обходять стороною. Скоріше за все, зберігатиметься цікавість до психологічну ритмічну поезію, верлібри та інші «вільні» тексти, аж до прозових поезій. Але, як нам здається, вже найближчим часом популярність повернеться до класичних римованих ліричних віршів про відчуття, враження від навколишнього світу. Саме до ліричної, не психологічної чи громадянської лірики. Чи справді так станеться – побачимо через рік.

Вас може зацікавити

Залишити відповідь

Увійти через: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.